Voor- en nadelen spouwmuurisolatie

Een deel van de warmte die zich in uw huis bevindt, verlaat uw huis weer via de muren. Deze warmte wilt nu natuurlijk niet verspillen, daarom is spouwmuurisolatie de oplossing. Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie en wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie? Lees verder en ontdek het.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een gemakkelijke en relatief goedkope manier om uw muren te isoleren. Daarom is het ook een van de meest populaire isolatiemethoden van Vlaanderen. De gemiddelde spouwmuurisolatie prijs ligt tussen de € 15 en € 30 per m² en de investering heeft u al binnen 5 jaar terugverdiend. Om u een beeld te geven van de gemiddelde kosten hebben we deze per woning type voor u weergegeven in de onderstaande tabel:

Woningtype + gemiddeld geveloppervlakGlaswol
incl. btw
EPS-Parels
(HR++)
incl. btw
PUR schuim
incl. btw
Terugverdientijd
Appartement 25 m²€ 375 - € 500€ 500 - € 625€ 625 - € 750< 5 jaar
Tussenwoning rijtjeswoning 60 m²€ 900 - € 1.200€ 1.200 - € 1.500€ 1.500 - € 1.800< 5 jaar
Hoekwoning rijtjeswoning 90 m²€ 1.350 - € 1.800€ 1.800 - € 2.250€ 2.250 - € 2.700< 5 jaar
2-onder-1 kap woning 100 m²€ 1.500 - € 2.000€ 2.000 - € 2.500€ 2.500 - € 3.000< 5 jaar
Vrijstaande woning 150 m²€ 2.250 - € 3.000€ 3.000 - € 3.750€ 3.750 - € 4.500< 5 jaar

Wijkt uw geveloppervlak af van de bovenstaande voorbeelden? Dan helpen we u met de berekening met de onderstaande tabel door middel van de prijs per m² per isolatiemateriaal weer te geven:

Materiaalsoort Gemiddelde prijs per m² ) incl. btw en arbeid
Glaswol€ 18
EPS - Parels(HR++)€ 23
PUR schuim€ 27

Wat duidelijk naar voren komt, is dat er prijsverschillen zijn. Dit heeft te maken met het oppervlak en het isolatiemateriaal maar ook met de bereikbaarheid van uw gevel. Daarnaast heeft de isolatiespecialist ook veel invloed op het kostenplaatje. Sterker nog, het prijsverschil tussen de verschillende isolatiespecialisten loopt op tot wel 40%. Het is zonde als u spouwmuurisolatie laat plaatsen voor te veel geld. Daarom bieden wij u een oplossing om de voordeligste en beste specialist gemakkelijk te vinden. Hoe wij dat doen? Door ons offerteaanvraagformulier in te vullen ontvangt u tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes van specialisten bij u in de buurt. Dit kost 2 minuten van uw tijd en u heeft binnen 2 werkdagen de offertes in huis. Vervolgens legt u deze naast elkaar en u ziet direct welke specialist het beste aanbod voor u heeft. Op deze manier bespaart u al snel tot wel enkele honderden euro’s op uw investering!

Voor nadelen spouwmuurisolatie – woonkamer

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een muur die uit een binnen en een buitenmuur bestaat met daartussen een ruimte gevuld met lucht, de spouw. Als uw huis na 1920 gebouwd is dan beschikken uw muren hoogstwaarschijnlijk over een spouw. Huizen die na 1980 zijn gebouwd beschikken meestal al over spouwmuurisolatie. De isolatiespecialist checkt of u al over spouwmuurisolatie beschikt of niet. Uw spouwmuur wordt vrij eenvoudig geïsoleerd, de isolatiespecialist boort een aantal gaten in uw buitenmuur en spuit daar vervolgens isolatiemateriaal in. Deze klus is binnen één dag geklaard. De materialen die het meeste gebruikt worden voor spouwmuurisolatie zijn:

Uw isolatiespecialist helpt u bij het uitkiezen van het juiste isolatiemateriaal.

Voordelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is gemakkelijk en snel te plaatsen

De ruimte tussen uw binnen en uw buitenmuur is de spouw. Deze wordt geïsoleerd doordat de isolatiespecialist gaten in buitenmuur boort en het isolatiemateriaal er in spuit. De specialist is hier ongeveer een halve dag mee bezig. Dus u geniet dezelfde dag al van uw geïsoleerde muur.

Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop

Mede omdat spouwmuurisolatie gemakkelijk en snel te plaatsen is, is het relatief goedkoop vergeleken met andere isolatiemethoden. Daarnaast heeft u de investering al binnen 5 jaar terugverdiend.

Spouwmuurisolatie voorkomt vochtproblemen

In de jaren 70 was spouwmuurisolatie een belangrijke trend, maar toen waren er beperktere technieken en zorgde spouwmuurisolatie vaak voor vochtproblemen. Tegenwoordig is dit vanwege de techniek verbetering niet meer zo. Integendeel, een goede spouwmuurisolatie voorkomt zelfs vochtproblemen.

Spouwmuurisolatie premie

Als u uw spouwmuurisolatie laat plaatsen, komt u mogelijk in aanmerking voor een premie. Het bedrag van deze premie is € 6 per m². Dit is een zeer groot voordeel omdat uw investering minder wordt waardoor u de investering sneller heeft terugverdient!. Raadpleeg uw lokale gemeente of u aanspraak kunt doen op deze isolatiepremie.

Voor nadelen spouwmuurisolatie – vullen

Spouwmuurisolatie nadelen

Spouwmuurisolatie kan niet in alle gevallen geplaatst worden

Spouwmuurisolatie mag helaas niet bij elke woning geplaatst worden. Want bij bijvoorbeeld verkeerde constructiewijzen of ongeschikte bouwmaterialen kunnen onaangename verschijnselen ontstaan zoals vochtophoping. Materialen en constructies waar deze spouwmuurisolatie nadelen kunnen ontstaan zijn:

  • Geglazuurde bakstenen
  • Strengpers- en verblendstenen
  • Geschilderde gevel
  • Spouwmuurvervuiling door bijvoorbeeld cement (gebeurt in oudere woningen)

Spouwmuurisolatie kan frisse lucht verstoren

Frisse lucht komt uw huis binnen door dagelijks te ventileren. Spouwmuurisolatie sluit kieren af waar eerder frisse lucht doorheen kwam. Om te zorgen dat er genoeg ventilatie is kunt u bijvoorbeeld ventilatierooster plaatsen. De juiste oplossing voor uw frisse lucht bespreekt u met uw isolatiespecialist. Op deze manier is dit nadeel van spouwmuurisolatie op te lossen.

Bespaar op spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is dus relatief goedkoop, snel te plaatsen en gaat vochtproblemen tegen. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een premie waarvoor u in aanmerking kan komen. Nadelen van spouwmuurisolatie zijn er weinig, vandaar dat het nu ook zoveel toegepast wordt om de stookkosten te verlagen en ook nog een steentje bij te dragen aan het milieu. Maar laat uw spouwmuur niet isoleren door de eerste de beste aanbieder. Het prijsverschil tussen verschillende specialisten loopt namelijk op tot wel 40%. Ik hoor u denken: hoe zorg ik er dan voor dat ik niet te veel betaal? Wij maken dat voor u zeer eenvoudig. U kunt namelijk bij ons gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aanvragen van door ons geselecteerde betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Dit doet u door uw postcode in te vullen en vervolgens de opdrachtomschrijving te formuleren. Het aanvraagformulier heeft u in 2 minuten ingevuld en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes binnen. Vervolgens legt u deze naast elkaar en u ziet direct welke aanbieder de beste deal voor u heeft. Ideaal toch?

Voor nadelen spouwmuurisolatie – vrouw