Spouwmuurisolatie

U komt thuis na een koude winterdag en zet uw verwarming op 25 graden. Toch voelt het lang niet zo warm, hoe komt dat? U stookt deels voor de musjes omdat 25% tot 35% van de warmte uw huis via de muren verlaat.  De oplossing: spouwmuurisolatie. Lees hier meer over prijzen van alle soorten spouwmuurisolatie.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een perfecte manier van isoleren. Voor relatief weinig geld krijgt u een goed geïsoleerde en energiezuinige woning. De gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie ligt tussen € 15 en de € 30 per m². De investering die u doet wordt binnen 2 á 5 jaar terugverdiend. Daarnaast komen er ook nog kosten voor hoogwerkers bij als deze nodig zijn. Dit kost ongeveer € 150 tot € 200 extra per hoogwerker. Ook is het mogelijk dat er gaatjes in uw muur zitten waaruit isolatiematiraal zal gaan lekken. Om dit te voorkomen worden deze gaatjes opgevuld met opvulmateriaal, dit kost rond de € 15 per gat dat gevuld wordt.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlakGlaswol
incl. btw
EPS-Parels
(HR++)
incl. btw
PUR schuim
incl. btw
Terugverdientijd
Appartement 25 m²€ 375 - € 500€ 500 - € 625€ 625 - € 750< 5 jaar
Tussenwoning rijtjeswoning 60 m²€ 900 - € 1.200€ 1.200 - € 1.500€ 1.500 - € 1.800< 5 jaar
Hoekwoning rijtjeswoning 90 m²€ 1.350 - € 1.800€ 1.800 - € 2.250€ 2.250 - € 2.700< 5 jaar
2-onder-1 kap woning 100 m²€ 1.500 - € 2.000€ 2.000 - € 2.500€ 2.500 - € 3.000< 5 jaar
Vrijstaande woning 150 m²€ 2.250 - € 3.000€ 3.000 - € 3.750€ 3.750 - € 4.500< 5 jaar

In Vlaanderen kunt u voor spouwmuurisolatie aanspraak doen op verschillende premies. Kijk of u in aanmerking komt voor een spouwmuurisolatie premie en maak het isoleren van uw spouw nog aantrekkelijker.

Ook al is spouwmuurisolatie één van de meeste voordelige manieren van isoleren, de ene specialist is voordeliger dan de ander. Voorkom dus dat u te veel betaald en vergelijk meerdere specialisten zodat u de beste deal maakt. Vul nu ons offerteformulier in en ontvang binnen 2 werkdagen tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes van verschillende specialisten bij u in de buurt. Het prijsverschil tussen specialisten loopt op tot maximaal 40%. Wanneer u de offertes heeft ontvangen kunt u de verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken waarna u met de beste specialist in zee gaat.

Spouwmuurisolatie - haardvuur

Wat is spouwmuurisolatie?

Huizen die na 1920 gebouwd zijn, beschikken over een spouwmuur. Dit zijn twee muren waar een ruimte tussen zit, de spouw. Deze tussenruimte wordt bij spouwmuurisolatie gevuld met isolatiemateriaal. Als uw huis na 1980 gebouwd is dan beschikt u hoogstwaarschijnlijk over een geïsoleerde spouw. Twijfelt u of u wel of geen spouw heeft? Dan kunt u altijd de dikte van uw buitenmuur meten. Als deze minder dan 24 cm is, heeft u geen spouwmuur. Een andere optie is een onderzoek laten doen met een speciale camera zodat u 100% zeker weet of u een spouwmuur heeft of niet. Voor het isoleren van uw spouw worden de volgende materialen gebruikt:

 • glaswol
 • EPS parels
 • PUR 

Welk materiaal het beste is, verschilt per situatie. Uw isolatiespecialist helpt u bij deze beslissing.

Hoe wordt uw spouw geïsoleerd?

Voor het isoleren van uw spouwmuur doet u er goed aan om een gespecialiseerd isolatiebedrijf in te schakelen. Veel isolatiebedrijven zijn hierin gespecialiseerd aangezien het één van de meest voorkomende manier van isoleren is. Maar hoe pakken deze isolatiebedrijven dit precies aan? De specialisten maken eerst gaatjes in de buitenmuur en vervolgens wordt het isolatiemateriaal naar binnen gespoten. Na afloop worden de gaatjes weer afgesloten en uw muur is geïsoleerd. Binnen een dag is uw spouwmuur geïsoleerd, waarna u direct begint met het besparen op uw stookkosten. Soms zitten er ook andere openingen in uw muur, bijvoorbeeld een opening tussen de gevel en de rolluikkast. Hierdoor bestaat de kans dat het isolatiemateriaal er uit gaat lekken en dat heeft nadelige effecten op de kwaliteit van uw spouwisolatie. Om deze gaten te dichten gebruikt de isolatiespecialist een opvulmateriaal zodat het materiaal niet meer uit de muur lekt. Als er van een bepaalde hoogte geïsoleerd moet worden, maken de specialisten gebruik van een hoogtewerker. Hierbij komen extra kosten kijken.

Glaswol

Als u uw spouw laat isoleren met glaswol wordt dit aangebracht in de vorm van vlokken. Glaswol is een duurzaam product dat van gerecycled materiaal gemaakt wordt, daarnaast gaat het levenslang mee zonder isolatiewaarde te verliezen. Ander voordelen van glaswol zijn:

 • akoestisch goed geïsoleerd
 • hoge isolatiewaarde
 • brandveilig
 • waterafstotend
 • goede prijs/prestatieverhouding

EPS parels

EPS parels zijn gemaakt van van polystyreen. De isolatiewaarde van EPS parels verschilt van HR tot HR++. EPS parels scoren op geluidsisolatie en brandveiligheid minder goed dan glaswol. Daarnaast worden de kieren minder goed afgesloten, dit komt omdat het uit los materiaal bestaat. Voordelen van EPS parels zijn:

 • hoge isolatiewaarde
 • milieuvriendelijk: 100% recyclebaar
 • goed voor een gezonde woonomgeving
 • vocht regulerend

spouwmuurisolatie – EPS

PUR schuim

PUR schuim kost meer dan de andere materialen, maar isoleert dan ook zeer goed omdat het elke kiertje opvult. Na het isoleren zal er een tijdje een wat onaangename geur hangen maar dat trekt binnen een week weg, daarna biedt het u alleen maar voordelen:

 • goede isolatiewaarde
 • vult elk kiertje op
 • goede vochtregulatie
 • lange levensduur

Zeg gedag tegen die extra trui met spouwmuurisolatie

Na het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie blijft uw huis warmer in de winter en koeler in de zomer. Dit heeft direct een positief effect op uw energierekening en uw wooncomfort. Doordat spouwmuurisolatie een redelijk goedkope oplossing is, heeft u de investering ook nog eens snel terugverdiend. Daarnaast bent u goed bezig voor uw gezondheid en ons milieu. Stelt u zich eens voor: midden in de winter op de bank zitten zonder die extra trui, terwijl u ook nog eens beter voor uw gezondheid, uw portemonnee en ons milieu zorgt. Wie wil dat nou niet.

spouwmuurisolatie – voeten

Geen spouw?

Is uw huis gebouwd voor 1920? Dan is de kans groot dat u geen spouw heeft. Maar wees niet getreurd u kunt dan alsnog uw muren laten isoleren. Namelijk door middel van buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie. Bij buitenmuurisolatie wordt er aan de buitenkant van uw huis isolatiemateriaal geplaatst. Het isolatiemateriaal bestaat bijvoorbeeld uit een soort gips, steen of hout. De kosten van gevelisolatie liggen wel een stuk hoger dan bij spouwmuurisolatie.
Bij binnenmuurisolatie isoleren de specialisten uw huis via de binnenkant van de muren. Dit alternatief is goedkoper dan buitenmuurisolatie maar neemt wel leefruimte in beslag.
Buitenmuurisolatie heeft een hogere isolatiewaarde dan binnenmuurisolatie en er ontstaan minder snel vochtproblemen. U moet echter wel een vergunning aanvragen voor buitenmuurisolatie. Als de isolatie het aanzicht van de buurt te opzichtelijk verandert krijgt u geen vergunning.

Kosten per m² (incl. btw en arbeid)Terugverdientijd
Binnenmuurisolatie€ 9513-15 jaar
Buitenmuurisolatie€ 13013-15 jaar

Vind de beste specialist in uw regio

Zorg in één keer voor uw eigen portemonnee, gezondheid, wooncomfort en het milieu door middel van spouwmuurisolatie. Maar ga niet met de eerste de beste aanbieder in zee. De prijzen tussen verschillende specialisten lopen namelijk flink uiteen. Dit prijsverschil loopt op tot 40%. Vraag daarom nu verschillende offertes van verschillende lokale isolatiespecialisten aan. Binnen 2 minuten is uw aanvraag afgerond en binnen 2 werkdagen ontvangt u tot maximaal 6 offertes van specialisten bij u in de buurt. Dit is geheel gratis en vrijblijvend waardoor u nergens aan vastzit.

Spouwmuurisolatie – vrouw laptop