Zoldervloer isoleren

Wist u dat 25 tot 30 % van de warmte uw huis via het dak verlaat? Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen, namelijk door uw zoldervloer te isoleren. Hierdoor houdt u de warmte die door uw dak wilt ontsnappen al voordat het bij het dak aankomt tegen. Lees hier meer over de mogelijkheden en de gemiddelde prijzen van zoldervloerisolatie.

Zoldervloer isoleren

 

Warme lucht stijgt op en verlaat uw huis via de zolder en het dak. Als u uw zolder niet intensief gebruikt en deze dus niet is verwarmd, is het aan te raden om uw zoldervloer te isoleren. Met zoldervloerisolatie wordt ervoor gezorgd dat de opstijgende warme lucht in uw huis blijft hangen. Hierdoor hoeft u minder te stoken en bespaart u dus op uw energierekening. Daarnaast heeft het isoleren van uw zolder een positief effect op uw wooncomfort, omdat de binnentemperatuur stabieler zal zijn. In de onderstaande tabel ziet u wat de gemiddelde prijzen van zoldervloerisolatie zijn per type woning. Ook zijn de besparingen weergegeven, deze zijn gebaseerd op het gebruik van een hr-ketel.

Type woningZoldervloer oppervlakteInvestering (incl. arbeid en btw)Besparing in m³ gasBesparingTerugverdientijd
Appartement45 m²€ 900675 m³€ 5852,5 jaar
Tussenwoning50 m²€ 1.000750 m³€ 6502,5 jaar
2 onder 1 kap55 m²€ 1.100825 m³€ 7152,5 jaar
Vrijstaande woning70 m²€ 1.4001.050 m³€ 9102,5 jaar

De in de bovenstaande tabel gegeven prijzen zijn gemiddelde prijzen. De prijsverschillen hebben te maken met het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt om uw zoldervloer te isoleren en de bereikbaarheid van uw zoldervloer. Daarnaast loopt het prijsverschil tussen de isolatiespecialisten op tot wel 40%. Wij snappen zeer goed dat u zoldervloerisolatie wilt, maar raden u aan om niet met de eerste de beste aanbieder in zee te gaan. Hierdoor betaalt u tot wel 40% teveel voor uw klus. Hoe zorgt u ervoor dat u niet de hoofdprijs betaalt? Vul het offerteformulier in en u ontvangt tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes van betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 minuten heeft u het formulier ingevuld en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in uw mailbox. Vervolgens legt u ze naast elkaar en u ziet meteen welke specialist het best aanbod voor u heeft.

Zoldervloer isoleren – slaapkamer

Soorten zoldervloerisolatie

Er zijn twee soorten zoldervloeren die allebei op een andere manier worden geïsoleerd:

  • zoldervloer met een houten draagstructuur
  • zoldervloer met een massieve draagstructuur

Zoldervloer isoleren met een houten draagstructuur

Een zoldervloer met een houten draagstructuur is niet massief en bestaat uit houten planken waar houten vloerbalken op geplaatst zijn. Tussen de houten vloerbalken zitten ruimtes. Deze ruimtes worden door de isolatiespecialist opgevuld met isolatiemateriaal. Met isolatiemateriaal tussen de 15 en 23 centimeter dik profiteert u van de hoogste besparing. Voordat het isolatiemateriaal geplaatst wordt, wordt er een dampscherm geplaatst. Dit dampscherm wordt naar de warme zijde toe geplaatst en zorgt ervoor dat de het isolatiemateriaal niet wordt aangetast door vocht. Sommige isolatiespecialisten maken gebruik van isolatieplaten waar al een dampscherm op zit. Naast isolatieplaten zijn minerale wol, minerale vlokken of PUR-schuim een optie om uw zoldervloer mee te laten isoleren.

Zoldervloer isoleren – vloer

Zoldervloer isoleren met een massieve draagstructuur

Een massieve draagstructuur is een platte zoldervloer, zonder houten balken, die bijvoorbeeld van beton gemaakt is. Het is dan ook logisch dat het isolatiemateriaal op de massieve draagstructuur wordt geplaatst. Voordat het isolatiemateriaal geplaatst zal worden, dient er eerst dampfolie geplaatst te worden. Op de folie worden dan drukvaste platen geplaatst. Deze worden meestal in twee verschillende lagen van in totaal 20 cm geplaatst. Heeft u liever geen harde isolatieplaten als isolatie? Dan heeft u ook de mogelijkheid om uw zoldervloer met minerale wol te laten isoleren. Hiervoor dient u wel houten raamwerk (houten balken op de massieve draagstructuur) te laten plaatsen, dit merkt u dan uiteindelijk ook in de kosten.

Zoldervloer isoleren – kamer

Premies

Als u uw zoldervloer laat isoleren komt u in aanmerking voor een premie of een andere tegemoetkoming. Zoldervloerisolatie valt onder de premies en tegemoetkomingen die worden uitgekeerd voor dakisolatie en zolderisolatie. In Vlaanderen moeten alle huizen in 2020 van dakisolatie zijn voorzien, zoldervloerisolatie valt hier onder. De premie waar voor u in aanmerking komt is tussen de € 6 en de € 8 per m², deze premie vraagt u aan bij de netbeheerder waarbij u aangesloten bent. Daarnaast wordt er ook een belastingvermindering uitgekeerd over 30% van het factuurbedrag. Deze loopt op tot € 3.040, maar bij zoldervloerisolatie zal dit minder zijn aangezien uw investering waarschijnlijk niet eens zo hoog is. Deze belastingvermindering dient u in op uw belastingaangifte. U komt alleen in aanmerking voor deze premies en belastingvermindering als uw zolder niet intensief gebruikt wordt en onverwarmd is.

Besparen op zoldervloerisolatie

Uw zoldervloer isoleren zorgt er voor dat de opstijgende warme lucht in uw huis blijft hangen. Hierdoor is de temperatuur binnenshuis stabieler en aangenamer, waardoor uw wooncomfort beter wordt. U hoeft minder te stoken en daardoor zal u niet meer schrikken van uw energierekening. En als klap op de vuurpijl komt u ook nog in aanmerking voor een premie of belastingvermindering. Heel begrijpelijk dat u zo snel mogelijk uw zoldervloer wilt laten isoleren. Maar maak uw beslissing niet te haastig. De prijzen tussen de verschillende isolatiespecialisten lopen tot wel 40% uiteen. Hoe zorgt u er dan voor dat u niet de hoofdprijs betaalt? Door tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen van betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 minuten heeft u het aanvraagformulier ingevuld en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes ontvangen. Vervolgens legt u deze offertes naast elkaar en u ziet in één oogopslag welke aanbieder de beste deal voor u heeft. Met het geld dat u heeft bespaart kan u er een lekker dagje op uit met uw gezin.

Zolder isolatie - vrouw