Muurisolatie

Wilt u ook dat de warmte die u stookt binnenshuis blijft en niet dat 25 á 35% van de warmte uw woning ontglipt via de muren? Zorg dan voor een goede muurisolatie. Wat zijn de mogelijkheden voor uw woning en welk prijskaartje hangt hier aan? Lees verder voor de antwoorden op deze vragen en ontdek wat muurisolatie voor u kan betekenen.

Wat kost muurisolatie?

Wist u dat 25 á 35% van de warmte uw huis verlaat via de muren? Door degelijke muurisolatie voorkomt u dit. Er zijn verschillende manieren om uw muur te isoleren. Als u beschikt over een spouwmuur is spouwmuurisolatie de beste en de goedkoopste optie, dit kost tussen de € 15 en € 30 per m². Heeft uw muur geen spouw? Dan heeft u de keuze om uw binnen of buitenmuur te isoleren. De prijzen van buitenmuurisolatie liggen tussen de € 110 en de € 140 per m². Voor binnenmuurisolatie betaalt u ongeveer € 95 per m².

Gemiddelde muurisolatie prijs per m² (incl. btw*)Prijsvoorbeeld: muurisolatie prijs voor gemiddeld huis (105 m²)
Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie€ 15 - € 30€ 2.1003 - 4 jaar
Binnengevelisolatie€ 95€ 10.00013 - 15 jaar
Buitengevelisolatie€ 110 - € 140€ 13.65013 - 15 jaar

*De btw is 6% en geldt voor woningen die meer dan 5 jaar oud zijn. Is uw woning jonger dan 5 jaar? Dan betaalt u het oude btw tarief van 21%. Kijk ook of u in aanmerking komt voor een premie voor muurisolatie, hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om uw muur te isoleren.

Er zijn verschillende manieren om uw muur te laten isoleren, deze brengen allemaal ook andere kosten met zich mee. Daarnaast loopt het prijsverschil tussen de verschillende specialisten op tot wel 40%. Vergelijk dus eerst de verschillende prijzen voordat u een bedrijf kiest. Hoe zorgt u hier voor? Dat is heel simpel. Vraag binnen 2 minuten offertes aan en ontvang binnen 2 werkdagen tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes van verschillende specialisten bij u in de buurt. Zodra u deze heeft ontvangen ziet u in één oogopslag welke specialist de beste deal voor u heeft.

Muur isolatie - openhaard

Spouwmuurisolatie

Als uw huis beschikt over een spouw, twee muren met ruimte er tussen, dan is deze te isoleren. Als uw huis gebouwd is tussen 1920 en 1980 dan beschikt u waarschijnlijk over een spouw die nog niet geïsoleerd is. Spouwmuurisolatie wordt eenvoudig aangebracht in uw muur. De specialist boort een gat in uw muur en spuit vervolgens het isolatiemateriaal door dit gat uw spouwmuur in. De materialen die hiervoor gebruikt worden zijn:

Het materiaal dat wordt gebruikt verschilt per situatie en hangt mede af van uw behoefte. Benieuwd naar het beste materiaal voor uw huis? Vraag het uw isolatiespecialist.

Buitenmuurisolatie

Bij buitenmuurisolatie of buitengevelisolatie wordt er isolatiemateriaal aan de buitenkant van uw huis geplaatst. Uw woning krijgt als het ware een jas aan, zodat de warmte lekker binnen blijft. Daardoor is het een zeer effectieve manier van isoleren. Ook heeft u met buitengevelisolatie weinig kans op vochtproblemen. Dit komt omdat buitengevelisolatie gelijkmatig en aaneengesloten tegen de buitenmuur aan zit. U kunt uw buitenmuur isoleren met de volgende materialen:

 • crepi of sierpleister
 • gevelbekleding
  • steenstrips
  • bakstenen
  • houten planken
  • kunststof platen

Deze materialen worden over isolatieplaten, meestal van EPS, geplaatst.

De prijzen tussen deze materialen verschillen aanzienlijk. Crepi of sierpleister is het goedkoopste materiaal om uw buitengevel mee te isoleren. Welk materiaal bij uw huis past, hangt af van de situatie en wat u mooi vindt natuurlijk. Ook zal uw isolatiespecialist u helpen bij deze keuze.

Maar let op: u mag de buitenkant van uw huis niet zomaar isoleren. Als u in een rijtjeshuis woont is het bijna altijd verboden om de buitengevel te isoleren aangezien dit het aanzicht van de buurt opzichtelijk veranderd. Als u een vrijstaande woning heeft moet u een aanvraag doen bij uw gemeente of u de buiten gevel mag isoleren. Op deze manier is ook uw bouwvergunning aan te vragen. Heeft u een 2-onder-1 kap woning? Dan is de buitenmuur isoleren samen met uw buren een optie.

Crepi of sierpleister

Crepi is een lichtgewicht materiaal dat binnen enkele dagen geplaatst wordt en uw woning er weer als nieuw uit laat zien. Crepi wordt veel gebruikt omdat het een dun materiaal is waardoor de ramen niet opnieuw geplaatst hoeven te worden. Tevens hoeft fundering niet te worden verbreed. Daarnaast is het ook de goedkoopste manier om uw buitengevel te isoleren.

Gevelbekleding

Voor gevelbekleding heeft u de keuze uit veel verschillende materialen. Steenstrips zijn bijvoorbeeld populair omdat deze de uitstraling van baksteen bieden, alleen hoeft er in tegenstelling tot baksteen geen extra fundering geplaatst worden. Ook hoeven de ramen niet achteraf geplaatst te worden en is het minder arbeidsintensief en dus goedkoper. Daarnaast kunt ook kiezen voor houten planken of kunststof platen tegen uw gevel. Houten planken worden verticaal of horizontaal tegen uw gevel geplaatst en voorkomen vochtproblemen. Kunststof platen worden op dezelfde manier geplaatst als houten planken en hebben grotendeels dezelfde voordelen. Bij kunststof platen heeft u een keuze uit een groot aantal kleuren.

Muurisolatie - gevelbekleding

Geen spouw en geen vergunning? Binnenmuurisolatie

Wanneer spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie niet tot de mogelijkheden behoren, isoleert u uw woning via de binnenkant. Ook al isoleert binnenmurisolatie het minst goed van de soorten muurisolatie, het is als nog vele malen beter dan helemaal geen gevelisolatie. Bij het isoleren van de binnenkant wordt altijd een luchtspouw gebruikt, dit is een ruimte van 10 cm gevuld met lucht. Vervolgens wordt hier het isolatiemateriaal tegenaan geplaatst. Hierdoor blijft de warme lucht binnen en het geluid buiten. De materialen die gebruikt kunnen worden zijn:

 • isolatieschuim
 • warmtereflecterende folie
 • isolatieplaten

Voordat u samen met de specialist beslist welk materiaal de perfecte oplossing biedt in uw situatie, dienen uw muren gecontroleerd worden. Want als deze geteisterd worden door vocht, dan is het niet verstandig om te isoleren omdat dit zal resulteren in hardnekkige schimmels in uw isolatiemateriaal. Ook moet u rekening houden met het verplaatsen van stopcontacten en radiatoren.

Muur isolatie - voeten

Altijd een aangename temperatuur met muurisolatie

Voor bijna elk huis is er een manier om te zorgen dat de warmte uw huis niet verlaat via de muren. Naast dat muurisolatie de warmte binnen houdt, zorgt het er ook voor dat het koeler blijft in de zomer. Dit heeft natuurlijk een positieve invloed op uw wooncomfort. Ook zorgt goede isolatie ervoor dat de kans op schimmels kleiner wordt en dit is beter voor uw gezondheid. Daarnaast hoeft u na de plaatsing van muurisolatie minder te stoken waardoor u geld bespaart en meewerkt aan een beter milieu. U heeft het straks dus nooit meer te warm of te koud in huis terwijl u geld bespaart en beter bezig bent voor het milieu, kortom een win-win-win situatie.

Vindt uw beste prijs voor uw muurisolatie

Muurisolatie zorgt voor een betere temperatuur binnenshuis, het is goed voor uw portemonnee, ons milieu en uw gezondheid. Als u deze voordelen wilt benutten door middel van muurisolatie, doet u er goed aan om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Door het vergelijken bespaart u tot maximaaal 40% op uw gevelisolatie. Twijfelt u nog of weet u nog niet wat voor soort muurisolatie bij u het beste is? Dan is het ook het beste om een specialist in te schakelen, een specialist adviseert u waar nodig en helpt u het gehele proces door. Bent u op zoek naar de voordeligste specialist bij u in de buurt? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan tot wel 6 verschillende isolatiespecialisten bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes. Zo kunt u de prijzen rustig met elkaar vergelijken en vervolgens het beste en voordeligste aanbod kiezen. Wilt u er toch vanaf zien? Dat kan, het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend.

Muur isolatie - vrouw op laptop