Kelderisolatie

Vindt u het ook zo fijn om lekker binnen rond te lopen op uw blote voeten, maar u vindt dit altijd te koud? Los dit eenvoudig op door het laten plaatsen van kelderisolatie. Lees verder en ontdek de mogelijkheden en de kosten van kruipkelderisolatie.

Hoeveel kost kelderisolatie?

De gemiddelde prijs van kelderisolatie ligt rond de €25 per m², maar de exacte kosten van kelderisolatie hangen af van het isolatiemateriaal, de bereikbaarheid van de kelder en het te isoleren oppervlak. In de onderstaande tabel is per woningtype de gemiddelde prijs weergegeven:

Type woningOppervlakteGemiddelde prijs incl. btw en arbeid*
Appartement45 m²€ 1.125
Tussenwoning50 m²€ 1.200
2 onder 1 kap55 m²€ 1.375
Vrijstaande woning70 m² € 1.750

De prijs per materiaal loopt ook uiteen, in de onderstaande tabel staan de gemiddelde kosten per materiaal weergegeven:

MateriaalGemiddelde kosten per m² (incl. 6% btw en arbeid)Gemiddelde terugverdientijd
Isolatieplaten€ 20< 7 jaar
Gespoten PUR€ 30< 8 jaar
Isolerende chape€ 30< 8 jaar

Zoals u ziet, verschillen de prijzen per isolatiemateriaal van elkaar. Dit heeft te maken met de isolatiewaarde en hoe eenvoudig het isolatiemateriaal te plaatsen is, want sommige kruipkelders die voorzien moeten worden van isolatie zijn stukken moeilijker te bereiken dan andere kruipkelders. Daarnaast verschillen de prijzen tussen de verschillende isolatiespecialisten ook aanzienlijk, namelijk tot wel 40%. Daarom is het aan te raden om eerst de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken, alvorens een bedrijf de klus te geven. Hoe zorgt u er voor dat u niet onnodig te veel betaalt? Gelukkig is dat zeer eenvoudig. Namelijk door ons offerteaanvraagformulier in te vullen waarna u tot 6 gratis en vrijblijvende offertes ontvangt van betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Dit heeft u binnen 2 minuten gedaan en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Vervolgens legt u de offertes naast elkaar en u kiest eenvoudig de voordeligste specialist. Met het geld dat u hiermee heeft bespaart gaat u bijvoorbeeld lekker een weekendje weg.

Kelderisolatie – kat

Wat is kelderisolatie?

Kelderisolatie zorgt er simpelweg voor dat de kou die vanuit de grond uw huis binnendringt tegen wordt gehouden. Hierdoor voelt de vloer stukken warmer aan als u er met blote voeten overheen loopt. U zal tevens minder gaan stoken en dat bespaart energiekosten. Kelderisolatie zorgt er ook voor dat uw huis minder vochtig wordt. Dit verhoogt het wooncomfort omdat vocht schadelijke schimmelinfecties kan veroorzaken, die slecht zijn voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. De verschillende methoden om uw kruipkelder te laten isoleren zijn:

  • plafond van de kruipkelder
  • bodem van de kruipkelder

Er is een simpele vuistregel waarmee beslist wordt of het plafond van u kelder geïsoleerd wordt in plaats van de bodem. Namelijk: past er een volwassen man in en is er dan ruimte over om de isolatiewerken te verichten? Dan wordt het plafond van de kelder geïsoleerd.

Plafond van de kruipkelder

Het plafond van de kruipkelder isoleren wordt gedaan met isolatieplaten of door middel van PUR-schuim. De platen zijn licht in gewicht en sluiten goed op elkaar aan door middel van een tand-en-groef systeem. Daarnaast zijn ze vochtbestendig, wat erg handig is in de kelder aangezien kelders vaak vochtig zijn. PUR-schuim wordt gekozen als er veel leidingen op het plafond zitten waardoor platen plaatsen een onhandige methode wordt. Dit materiaal hecht zich perfect aan het plafond en zorgt ervoor dat elk klein kiertje wordt opgevuld. Het PUR-schuim zelf kost meer dan de platen, maar het is wel sneller te plaatsen waardoor het prijsverschil weer kleiner wordt.

Kelderisolatie –isoleren

Bodemisolatie van de kruipkelder

Maar wat nou als er geen volwassen persoon in uw kelder past, maar u wel de kruipkelder wil isoleren? Dan laat u in plaats van het plafond de bodem van de kruipkelder isoleren. Bij bodemisolatie wordt de kelder deels opgevuld met een licht isolatiemateriaal, bijvoorbeeld met EPS-parels. Dit zijn balletjes lucht met een dun laagje kunststof EPS eromheen. Bodemisolatie is zeer vochtregulerend voor uw woning, omdat het vocht op de bodem blijft en omhoog kan. Het houdt zelfs het vocht grotendeels tegen als het grondwaterpeil stijgt.

Voor een ultieme isolatie is het ook een optie om zowel het plafond als de bodem van de kelder te isoleren. Hiervoor moet er natuurlijk wel genoeg ruimte zijn in uw kelder. Zo heeft u nooit meer koude voeten op de vloer en dringt er geen vocht meer uw huis binnen.

Vloerisolatie

Heeft u geen kruipkelder? Dan heeft u de mogelijkheid om uw vloer van bovenaf te isoleren. Hierbij wordt er isolatiemateriaal geplaatst onder de vloer waar u normaal op loopt. Het isolatiemateriaal wat hiervoor gebruikt wordt zijn isolatieplaten (van verschillende stoffen), gespoten PUR, isolatiekussens of isolerende chape (betonnen ondervloer met isolatiemateriaal er doorheen gemengd). Ook met vloerisolatie wordt uw vloer beschermd tegen kou van onder en heeft u minder last van koude voeten en vochtproblemen in uw woning

Kelderisolatie – voeten

Premies

Bent u geïnteresseerd in het laten plaatsen van kelderisolatie of vloerisolatie, maar kijkt u op tegen de investering? Dan is het goed om te weten dat u in aanmerking komt voor een premie aangeboden door de overheid. Deze premie is € 6 per m² en loopt op tot maximaal € 800 op het factuurbedrag. Dus als u uw vloer van 50 m² laat isoleren betaalt u in plaats € 1.200 nog maar € 900 voor uw kelderisolatie. Hierdoor heeft u de investering ook sneller terugverdiend. Ontdek alle voorwaarden op premiezoeker.be.

Bespaar op uw kelderisolatie

Zodra uw kelder voorzien is van isolatie, blijven de extra dikke sokken in de kast. U heeft dan namelijk geen last meer van koude voeten.. Daarnaast is een goed geïsoleerde kelder zeer vochtbestendig, waardoor u gezonder zal gaan wonen en dat heeft een positief effect op uw wooncomfort. En als de overheid u ook nog eens financieel tegemoet komt wordt kelderisolatie wel erg aantrekkelijk. Voordat u een bedrijf inschakelt voor deze klus, is het aan te raden om eerst de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken. Wist u dat u hiermee tot wel 40% op de kosten bespaart? Dit is makkelijk bespaard geld, wat u kan gebruiken voor leuke dingen. Hoe vergelijkt u makkelijk verschillende prijzen? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes van bedrijven bij u uit de buurt. Het offerteformulier heeft u in 2 minuten ingevuld en binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes. Zo heeft u de mogelijkheid om prijzen goed te vergelijken en te kiezen voor het bedrijf met de beste deal.

Kelderisolatie – vrouw