Isolatieplaten

Isolatie zorgt ervoor dat het altijd lekker warm is in huis en dat u minder hoeft te stoken. Dit zorgt voor een lage energierekening en is ook goed voor ons milieu. Met isolatieplaten zorgt u dat deze voordelen werkelijkheid worden. Lees verder en ontdek de richtprijzen en nuttige informatie over de verschillende soorten isolatieplaten.

Isolatieplaten prijs

Er zijn verschillende methoden om uw woning met verschillende materialen te isoleren. Deze materialen worden vaak geleverd in de vorm van isolatieplaten. Deze platen worden dan geplaatst op het te isoleren onderdeel van uw woning. Isolatieplaten worden gebruikt bij: vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie en zoldervloerisolatie. Er zijn veel verschillende materialen die gebruikt worden om isolatieplaten te maken. U kunt het zo gek niet bedenken of er wordt mee geïsoleerd, er worden zelfs huizen geïsoleerd met platen gemaakt van hennep. Maar voor dit artikel richten we ons op de 5 meest voorkomende materialen. De prijzen van deze materialen zijn weergegeven in de onderstaande tabel:

Isolatieplaten per m²Prijs (incl. btw en montage)
Soepele glaswol isolatieplaten€ 12 - € 17
XPS isolatieplaten€ 12 - € 17
PUR isolatieplaten€ 20 - € 25
Polystyreen isolatieplaten€ 20 - € 25
PIR isolatieplaten€ 22 - € 27

Het is duidelijk te zien dat er een groot prijsverschil zit tussen de verschillende isolatieplaten. Daarnaast hanteren de isolatiespecialisten die de isolatieplaten plaatsen ook nog eens verschillende prijzen. Sterker nog dit prijsverschil loopt uiteen tot wel 40%! Ik hoor u al denken, hoe zorg ik er dan voor dat ik geen 40% teveel betaal? Gelukkig is dat heel eenvoudig. Vul ons offerteaanvraagformulier in en ontvang to maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes van isolatiespecialisten bij u in de buurt. Dit kost 2 minuten van uw tijd en binnen 2 werkdagen heeft u alle offertes in huis. Vervolgens legt u de offertes naast elkaar en u ziet direct welke specialist het beste aanbod voor u heeft. Heeft u ooit zo gemakkelijk tot 40% bespaart?

Isolatieplaten - vuur

Soorten isolatieplaten

Er zijn veel verschillende soorten isolatieplaten van verschillende materialen. Voor dit artikel richten we ons op de meest gebruikte soorten isolatie:

  • Soepele glaswol isolatieplaten
  • XPS isolatieplaten
  • PUR isolatieplaten
  • PIR isolatieplaten
  • Polystyreen isolatieplaten (Pr-platen)

Soepele glaswol isolatieplaten

Soepele isolatieplaten zijn isolatieplaten die perfect zijn voor een ongelijk oppervlak. Soepele isolatieplaten zijn namelijk erg buigzaam en kunnen bijvoorbeeld over bobbels worden geplaatst zonder dat daar lucht door heen komt. Deze platen worden meestal gemaakt van minerale wol zoals glaswol. Glaswol is gemaakt van een mengsel van soda, mergel, siliciumzand en gerecycled glas, maar bestaat alsnog voor 99% uit lucht en is ideaal om mee te isoleren. Bij het plaatsen van soepele glaswol isolatieplaten wordt er eerst een dampscherm geplaatst aan één zijde zodat er geen vochtproblemen ontstaan.

XPS isolatieplaten

XPS staat voor geëxtrudeerde polystyreen. Het is een kunststof materiaal waar isolatieplaten van worden gemaakt. Het grote voordeel van XPS isolatieplaten is dat ze drukvast zijn een vochtbestendig. Daarom worden ze vaak gebruikt voor isolatie op vochtige plekken, zoals aan de buitenkant van uw dak, uw vloer en ook voor kelderisolatie. U moet wel oppassen dat de XPS isolatieplaten niet in aanraking komen met een open vlam want XPS is brandbaar en de rook is niet goed voor uw gezondheid.

Isolatieplaten - lagen

PUR isolatieplaten

PUR staat voor polyurethaan en is een kunststof materiaal met een hoge isolatiewaarde, daarom wordt het ook veel gebruikt. PUR isolatieplaten zijn één van de meest efficiëntste platen op de markt. De platen bevatten een speciaal kliksysteem waardoor de platen gemakkelijk geplaatst worden en perfect op elkaar aansluiten. Bij het plaatsen van PUR isolatieplaten wordt er altijd een dampscherm geplaatst. Dit doet de specialist zodat er geen vocht wordt geabsorbeerd waardoor de isolatiewaarde constant blijft. Wilt u graag met PUR isoleren maar de isolatieplaten passen niet op het oppervlak? Dat is geen probleem want PUR is er ook in schuim vorm. PUR schuim wordt op het oppervlak gespoten en is ideaal voor een ongelijk oppervlak waar platen niet geplaatst kunnen worden. PUR schuim is wel een duurder alternatief dan platen.

PIR isolatieplaten

PIR is de verbeterde vorm van PUR en staat voor polyisocynuraat. PIR isolatieplaten worden bijvoorbeeld vaak gebruikt op plekken waar weinig ruimte is. Dit komt omdat PIR isolatieplaten heel dun gemaakt worden terwijl ze nog steeds een hoge isolatiewaarde behouden. Daarnaast is het materiaal drukvast waardoor het vaak gebruikt wordt bij het isoleren van daken of van een zoldervloer.

Isolatieplaten - platen

Polystyreen isolatieplaten

Polystyreen isolatieplaten of Pr-platen zijn gemaakt van een materiaal dat voor iedereen bekend is: piepschuim. We weten dan ook allemaal dat piepschuim een zeer licht materiaal is. Uit zichzelf heeft piepschuim geen hoge isolatiewaarde, daarom wordt er meestal gebruik gemaakt van dikke isolatieplaten zodat het toch een goede isolatiewaarde krijgt. Ook bij piepschuim wordt een een dampscherm geplaatst om vochtproblemen te voorkomen. Polystyreen isolatieplaten worden bijvoorbeeld gebruikt bij dakisolatie, muurisolatie of zoldervloerisolatie.

Bespaar 40% op uw isolatieklus

Zoals u heeft kunnen lezen brengt iedere soort isolatiemateriaal zijn eigen voordelen met zich mee. Welk materiaal voor uw situatie het beste is heeft te maken met het te isoleren oppervlak en welke isolatiemethode wordt toegepast. Daarnaast verschillen de prijzen tussen de isolatiespecialisten ook aanzienlijk. Dit prijsverschil loop zelfs uiteen tot 40%. U wilt natuurlijk niet te veel betalen. Gelukkig helpen wij u graag om deze 40% te besparen. Vul ons offerteaanvraagformulier in en ontvang tot 6 gratis en vrijblijvende offertes van betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Dit kost 2 minuten van uw tijd en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in uw mailbox. Vervolgens legt u deze naast elkaar en u ziet direct welke aanbieder het beste aanbod heeft voor u. Zo geniet u dit jaar nog van de beste isolatie voor de laagste prijs.

Isolatieplaten - gezin