Isolatiemateriaal

Door uw huis te isoleren behoudt u meer warmte, bespaart u geld en bent u goed bezig voor uw gezondheid en het milieu. Maar met welke materialen moet u uw huis dan isoleren? Lees daarvoor verder en ontdek de prijzen en mogelijkheden van verschillende isolatiematerialen.

Isolatiemateriaal prijs

Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte in uw woning behouden wordt. Hierdoor hoeft u minder te stoken. Dit is goed voor het milieu en u bespaart er nog geld mee ook. Er zijn verschillende methodes om uw woning te laten isoleren. Denk hierbij aan het onderdeel van uw huis dat geïsoleerd moet worden, hoe deze geïsoleerd dient te worden en ook met welk materiaal. Isolatiematerialen zijn onder te verdelen in kunststof, mineralen- en natuurlijke materialen. Deze materialen sluiten lucht in, waardoor ze licht van gewicht zijn en een luchtige structuur hebben. Er zijn veel verschillende materialen met verschillende prijzen. De prijs verschilt tussen € 10 en € 25 per m². In de onderstaande tabel staan de prijzen van de meeste gebruikte isolatiematerialen:

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (incl. btw)*
PUR€ 25
EPS€ 20
Glaswol€ 12
Rotswol€ 10

*De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op een dikte van 8 cm.

Isolatiemateriaal - kat

Elk materiaal verschilt van prijs. Daarnaast verschillen de prijzen per isolatiemethoden ook aanzienlijk. Daarom is het belangrijk dat u goed op onderzoek uitgaat voordat u een beslissing neemt. Al helemaal als u bedenkt dat het prijsverschil tussen de verschillende isolatiespecialisten oploopt tot wel 40%. U wilt toch niet te veel voor uw isolatie betalen? Vraag dan tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes aan van specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 minuten heeft u de aanvraag voltooid en binnen 2 werkdagen heeft u alle offertes op maat in huis. Vervolgens legt u deze naast elkaar en ziet u direct welke de scherpste deal voor u heeft.

PUR- isolatie

PUR is een afkorting van polyurethaan en is een kunststof isolatiemateriaal. PUR wordt gebruikt in de vorm van gespoten schuim en in de vorm van isolatieplaten. PUR schuim wordt bijvoorbeeld gebruikt voor spouwmuurisolatie en vloerisolatie. PUR schuim zorgt ervoor dat alle gaten en kieren gesloten worden, waardoor er een hoge isolatiewaarde wordt behaald. Omdat de vorm van het materiaal pas gevormd wordt zodra het wordt gespoten, is het ideaal materiaal voor oneven oppervlakken. Door de goede isolatie bespaart u tot wel 15% op uw energierekening. Isolatieplaten van PUR worden bijvoorbeeld gebruikt voor dakisolatie. Deze isolatieplaten beschikken over een kliksysteem waardoor deze gemakkelijk op het te isoleren oppervlak geplaatst worden. Voordat de platen geplaatst worden, wordt er altijd een dampscherm aan de buitenzijde geplaatst. Dit dampscherm zorgt voor een goede vochtregulatie. PUR isolatieplaten zijn minder flexibel dan schuim waardoor er soms nog ruimte over is na de isolatie, deze ruimte wordt gemakkelijk opgevuld met gespoten schuim. PUR-schuim kost gemiddeld tussen de € 25 en € 30 per m² en isolatieplaten tussen de € 20 en € 25 per m².

Glaswol

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Glaswol is er in een soort dekens en ook als los materiaal in de vorm van vlokken. Glaswol heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is daarom goed te gebruiken voor dakisolatie en spouwmuurisolatie.
Glaswol wordt veel gebruikt omdat het relatief weinig kost, niet veel weegt, akoestisch goed isoleert, brandveilig en waterafstotend is. De dekens die gemaakt worden zijn voor dakisolatie zeer goed te gebruiken, maar ook voor andere klussen waar er een gemakkelijk te isoleren oppervlak is. De glaswol vlokken worden gebruikt bij het isoleren van de spouwmuur. Hierbij wordt er een gat gemaakt in de muur en via dit gat worden de glaswol vlokken ingespoten.

Rotswol

Rotswol wordt ook wel steenwol of rockwool genoemd. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van vezels uit vulkanisch gesteente. Rotswol isoleert zowel thermisch als akoestisch zeer goed. Het materiaal wordt gemaakt in de vorm van een soort deken en wordt net als glaswol gebruikt voor onder andere dakisolatie. Naast dakisolatie is rotswol ideaal voor het isoleren van vlakke oppervlakken zoals een vloer of muur. Rotswol verouderd niet vanwege het vulkanische gesteente en is ook niet vatbaar voor schimmels. Daarnaast is het een duurzaam product omdat het lang mee gaat en met natuurlijke materialen gemaakt is.

EPS

EPS wordt geproduceerd in de vorm van parels en is een uitermate geschikt materiaal voor spouwmuurisolatie. Een EPS parel is simpel gezegd een belletje lucht met een dun laagje expandeerbaar polystyreen (EPS) eromheen. Het bestaat zelfs voor 98% uit stilstaande lucht en maar 2% uit EPS. De isolatiewaarden van EPS verschillen tussen HR en HR++, waarin HR++ de hoogste isolatiewaarde heeft. Daarnaast werkt EPS vochtregulerend, is het milieuvriendelijk, 100% recyclebaar en goed voor een gezonde woonomgeving. Wel worden de kieren en gaten minder goed afgesloten dan bij PUR of glaswol vlokken in de spouwmuur.

Isolatiemateriaal - korrels

Hoe vindt u de juiste prijs?

U weet nu een stuk meer over de belangrijkste isolatiematerialen en ook voor welke isolatiemethoden deze het beste gebruikt worden. Isolatie zorgt voor een aangename binnentemperatuur, bespaart geld, is goed voor het milieu en voor uw gezondheid. Wij snappen dat u gebruik wilt maken van deze voordelen en isolatie wil laten plaatsen. Maar ga niet zomaar met de eerste de beste isolatiespecialist in zee, dee prijs tussen de verschillende specialisten loopt namelijk op tot wel 40% uiteen. Hoe zorgt u dan dat u niet te veel betaalt? Vul ons offerteaanvraagformulier in en ontvang tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes van specialisten bij u in de buurt. In 2 minuten heeft u het formulier ingevuld en binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes. Daarna vergelijkt u gemakkelijk en snel de verschillende offertes en weet u meteen welke specialist met het beste aanbod komt en dus het meest geschikt is voor uw klus.

Isolatiemateriaal - vrouw