Muurisolatie prijs

Een flink percentage van de warmte in uw woning gaat verloren via de muren, tot wel 25 tot 35%. Heel logisch dat u dit wilt voorkomen en in muurisolatie wilt investeren. Maar wat is de prijs van muurisolatie? Lees verder en ontdek de gemiddelde muurisolatie prijzen.

Muurisolatie prijs

Wist u dat een groot deel van de warmte uw woning via de muren verlaat? Dit voorkomt u door de muren te laten isoleren. De warmte in uw woning blijft dan  op peil en u hoeft veel minder te stoken, wat goed is voor uw energierekening. Er zijn verschillende methoden om uw muur te isoleren, maar er zijn wel zeer uiteenlopende muurisolatie prijzen. Voor muurisolatie betaalt u tussen de € 15 en de € 150 per m². In de onderstaande tabel staan de gemiddelde muurisolatie prijzen per isolatiemethode weergegeven:

Gemiddelde muurisolatie prijs per m² (incl. btw*)Prijsvoorbeeld: muurisolatie prijs voor gemiddeld huis (105 m²)
Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie€ 15 - € 30€ 2.1003 - 4 jaar
Binnengevelisolatie€ 95€ 10.00013 - 15 jaar
Buitengevelisolatie€ 110 - € 140€ 13.65013 - 15 jaar

* De btw is 6% en geldt voor woningen die ouder dan 5 jaar zijn. Is uw woning jonger dan 5 jaar? Dan betaalt u het oude btw tarief van 21%. Kijk ook of u in aanmerking komt voor een premie voor muurisolatie, hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om uw muur te isoleren.

Het is duidelijk dat er zowel goedkope als minder goedkope methoden zijn om uw muren te isoleren. Het prijsverschil tussen muurisolatie prijzen heeft te maken met de arbeidsintensiteit van van de methode. Spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld binnen 1 dag geplaatst, terwijl buitenmuurisolatie vaak een langere klus is. Daarnaast verschilt de prijs per isolatiemateriaal ook aanzienlijk. Nu weet u waarom de prijzen verschillen. Maar wist u ook dat de prijzen per isolatiespecialist erg verschillen? Het prijsverschil tussen de specialisten loopt uiteen tot maar liefst 40%. Het is daarom belangrijk dat u niet de eerste de beste specialist uw muur laat isoleren. Hoe zorgt u er dan voor dat u niet onnodig te veel betaalt? Door ons offerteaanvraagformulier in te vullen ontvangt u tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes van betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Dit kost 2 minuten van uw tijd en binnen 2 werkdagen heeft de offertes in uw mailbox. Vervolgens legt u de offertes naast elkaar en u ziet direct welk specialist het voordeligst is voor uw project.

Muur isolatie - huis

Soorten muurisolatie

Er zijn verschillende methoden om uw muur te isoleren, hierdoor is elke muur op een manier te isoleren. De meest voorkomende manieren van muurisolatie zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • Buitenmuurisolatie
  • Binnenmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur met een ruimte daartussen: de spouw. Alle huizen die na 1920 zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur. Is uw huis na 1980 gebouwd? Dan beschikt u hoogstwaarschijnlijk al over spouwmuurisolatie. Uw spouw wordt op een eenvoudige manier geïsoleerd, daarom ligt deze muurisolatie prijs ook het laagst van alle soorten muurisolatie. De isolatiespecialist boort een paar gaten in uw muur en spuit vervolgens het isolatiemateriaal tussen de spouwmuur. Deze klus is binnen één dag geklaard en dan begint het besparen. De muurisolatie prijs is tussen de € 15 en de € 30 per m² om u spouwmuur te laten isoleren. Populaire isolatiematerialen zijn:

  • Glaswol
  • EPS-parels
  • Gespoten PUR

De materialen verschillen ook in prijs. Het verschilt per situatie welk materiaal het beste is, uw isolatiespecialist helpt u met de keuze voor het beste materiaal. In de onderstaande tabel staan de gemiddelde prijzen per materiaal:

Materiaalsoort Gemiddelde prijs per m² incl. btw en arbeid
Glaswol€ 18
EPS-Parels(HR++)€ 23
PUR - schuim€ 27

Muur isolatie - muren

Buitenmuurisolatie

Uw buitenmuur wordt geïsoleerd door isolatiemateriaal tegen uw muur aan te plaatsen. Uw muren worden als het ware ‘dikker’ gemaakt, waardoor de warmte beter wordt tegengehouden. De muurbekleding wordt gelijkmatig en aaneengesloten op de muur geplaatst. Hierdoor krijgt vocht weinig kans en heeft u kleine kans op vocht- en schimmelproblemen. Buitenmuurisolatie is wel een grote klus en de specialist zal hier een aantal dagen zoet mee zijn. De buitenmuurisolatie prijs ligt gemiddeld tussen de € 100 en de € 150 per m². De isolatiematerialen die gebruikt worden verschillen ook in prijs:

MateriaalsoortGemiddelde prijs per m² incl. btw en arbeid
Houten planken€ 100
Crepi of sierpleister€ 110
Kunststof platen€ 110
Steenstrips€ 150
Bakstenen€ 150

Let op: u mag niet zomaar de buitenkant van uw huis isoleren. Het isoleren van uw buitenmuur zorgt er voor dat de buitenkant van de woning verandert. Dit kan het aanzicht van de buurt aanzienlijk veranderen, dit is vaak verboden. Als u in een rijtjeshuis woont, is er een hele kleine kans dat u de buitenmuur mag isoleren. Heeft u een alleenstaande woning? Dan kunt u een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente. Bij een 2-onder-1-kap woning heeft u de mogelijkheid om samen met uw buren een vergunning aan te vragen.

Muur isolatie - huizen

Geen vergunning? Binnenmuurisolatie

Krijgt u geen vergunning en beschikt u niet over een spouwmuur? Dan is binnenmuurisolatie een goede optie voor u. Bij binnenmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal aan de binnenkant van uw muur geplaatst. Binnenmuurisolatie isoleert wel het minste van alle muurisolatie methoden, maar het is wel vele malen beter dan helemaal geen isolatie. Bij binnenmuurisolatie wordt altijd gebruik gemaakt van een luchtspouw, een ruimte van 10 cm met lucht, waar het materiaal tegen aan wordt geplaatst. U verliest helaas wel een klein deel van uw woonruimte. De muurisolatie prijzen voor binnenmuurisolatie liggen rond de € 95 per m². De populairste materialen die gebruikt worden voor het isoleren van uw muur zijn:

  • Isolatieschuim
  • Warmtereflecterende folie
  • Isolatieplaten

Uw muren dienen wel eerst gecontroleerd worden voordat ze geïsoleerd kunnen worden, want als deze geteisterd worden door vocht is het niet verstandig om te isoleren. Het isolatiemateriaal zal dan aangetast worden door hardnekkige schimmels.

Aantrekkelijke premies

Weet u dat u in aanmerking komt voor verschillende premies als u uw muur laat isoleren? Als u uw spouwmuur laat isoleren, komt u in aanmerking voor een premie die u aanvraagt bij uw netbeheerder. Deze premie bedraagt € 6 per m². U dient dan wel voor 1 januari 2006 aangesloten te zijn bij de desbetreffende netbeheerder. Hetzelfde geldt voor buitenmuurisolatie, alleen ligt de premie hoger vanwege de grotere investering. De premie voor buitenmuurisolatie is € 15 per m². Bij zowel spouwmuur- als buitenmuurisolatie komt u in aanmerking voor een combinatiepremie als u tegelijkertijd ook volledig nieuwe ramen met een nieuw schrijnwerk en hoogrendementsglas laat plaatsen. Deze premie ligt tussen € 48 en € 60 per m² met een maximum van € 2.100. De combinatiepremie vraag u ook bij uw netbeheerder aan. Als u uw binnenmuur laat isoleren komt u helaas niet in aanmerking voor een premie.

Besparen met muurisolatie

Een deel van de warmte in huis verlaat je huis dus via de muren. Dit is natuurlijk erg zonde, zeker als het voorkomen kan worden door uw muren te isoleren. Muurisolatie zorgt voor een prettige temperatuur in huis en zorgt er ook nog eens voor dat je energierekening omlaag gaat. Twee vliegen in één klap dus. Door de verschillende mogelijkheden om muren te isoleren en de verschillende materialen, verschillen de prijzen voor muurisolatie flink. Hoe zorgt u ervoor dat u niet teveel betaalt? HomeDeal biedt u de oplossing. Door ons offerteaanvraagformulier in te vullen ontvangt u tot 6 gratis en vrijblijvende offertes van betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de verschillende offertes, waarna u start met het vergelijken. Zo kiest u altijd voor de beste deal.

Muur isolatie - vrouw