Isolatiepremie

Met degelijke isolatie heeft u altijd een heerlijke binnentemperatuur en bespaart u flink op uw energierekening, omdat u minder hoeft te stoken. Bent u zich aan het oriënteren op de mogelijkheden wat betreft isolatie, maar twijfelt u nog door de hoogte van de investering? Geen probleem, want de kans is groot dat u in aanmerking komt voor flinke premies waardoor u de investering aanzienlijk ziet krimpen. Lees verder voor de benodigde informatie.

Wat voor isolatiepremies zijn er?

Uw woning laten isoleren heeft vele voordelen. Zo zal de binnentemperatuur aangenamer blijven, waardoor u minder hoeft te stoken. Hierdoor bespaart u op uw energierekening en bent u ook goed bezig voor ons milieu. Door deze redenen is de overheid bereid u een handje te helpen. Dit doen ze door middel van het uitkeren van premies en andere tegemoetkomingen. Er zijn veel verschillende isolatiemethoden een eigen premie regeling hebben. In de onderstaande tabel ziet u de verschillende soorten isolatie en de bijbehorende gemiddelde kosten plus de bijbehorende premies:

Isolatie methodeGemiddelde prijs per m² (incl. btw en arbeidskosten)Isolatiepremie per m²Terugverdientijd
Dakisolatie€ 13 - € 70€ 6 - € 82 - 6 jaar
Spouwmuurisolatie€ 18 - € 27€ 62 - 4 jaar
Zoldervloer isolatie€ 20 - € 26€ 6 - € 82 - 3 jaar
Vloerisolatie€ 20 - € 30 € 6 6 - 7 jaar
Kelderisolatie€ 20 - € 30€ 6 6 - 7 jaar
Muurisolatie€ 95 - € 140€ 1512 - 14 jaar

Per gemeente of gewest verschillen de premies en de tegemoetkomingen ook nog en sommige gemeenten en gewesten hebben zelfs extra tegemoetkomingen. Kijk op premiezoeker om te bekijken op welke premies u exact aanspraak kunt doen.

De meeste premies en tegemoetkomingen ontvangt u alleen als de isolatie geplaatst wordt door een specialist. Deze specialist heeft verstand van de premies en tegemoetkomingen en is in staat u hierover tips te geven. Maar als u op zoek gaat naar een specialist, is het belangrijk dat u niet meteen met de eerste de beste specialist in zee gaat. Want de prijzen tussen de verschillende isolatiemethoden zijn niet de enige prijzen die van elkaar verschillen. De prijzen tussen verschillende specialisten verschillen ook aanzienlijk. Sterker nog, deze lopen uiteen tot wel 40%. Ik hoor u denken, hoe zorg ik ervoor dat ik niet de hoofdprijs betaal? Gelukkig is dat zeer eenvoudig. Vul ons offerteaanvraagformulier in en ontvang tot 6 gratis en vrijblijvende offertes van specialisten bij u in de buurt. Dit heeft u binnen 2 minuten gedaan en binnen 2 werkdagen heeft u deze offertes in uw mailbox. Vervolgens legt u de offertes naast elkaar en u ziet direct welke aanbieder het voordeligst is voor uw persoonlijke project.

Isolatie premie - huis

Soorten isolatiepremie

Er zijn verschillende soorten premies voor de verschillende isolatiemethoden:

 • Dakisolatie
  • premie
  • belastingvermindering
  • verbeteringspremie
 •  Vloerisolatie
  • premie
 • Buitenmuurisolatie
  • premie
  • combinatiepremie volledig nieuwe ramen met hoogrendementsglas
 • Spouwmuurisolatie
  • premie
  • combinatiepremie volledig nieuwe ramen met hoogrendementsglas

Dakisolatiepremie

Onder dakisolatie valt:

 • Platdakisolatie
 • Hellend dakisolatie aan de buitenkant van het dak
 • Hellend dakisolatie aan de binnenkant van het dak
 • Zoldervloer isolatie mits de zolder niet als leefruimte fungeert

De overheid wil dat alle huizen in Vlaanderen voorzien zijn van dakisolatie in 2020. Daarom zijn er meerdere tegemoetkomingen waar u aanspraak op kunt maken. U kunt in aanmerking komen voor een dakisolatiepremie van € 6 tot € 8 per m² mits u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Uw woning dient voor 1 januari 2006 aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet.
 • Of uw heeft de bouwaanvraag voor 1 januari 2006 ingediend.
 • De netbeheerder moet de aanvraag uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum ontvangen.
 • Het nieuw geplaatste materiaal moet een minimale warmteweerstand (Rd-waarde) van 3,5 m²K/W (vierkante meter per Kelvin per Watt) hebben. De isolatiespecialist zal u hier over informeren.
 • De isolatie dient geplaatst te worden door een specialist

Daarnaast komt u ook in aanmerking voor een belastingvermindering over 30% van het factuurbedrag, deze loopt op tot € 3.040. Dit dient u in bij de jaarlijkse belastingaangifte. Wilt u zowel een nieuw dak als dakisolatie? Dan komt u in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie deze loopt op tot € 1.250. De verbeteringspremie vraagt u aan bij de Vlaamse overheid via het aanvraagformulier voor eigenaar- bewoners.

Isolatiepremie - dak

Vloerisolatiepremie

Onder vloerisolatie valt ook kelderisolatie. De de hoogte van de premie waar u voor in aanmerking kunt komen is € 6 per geïsoleerde m². Deze premie vraagt u aan bij de netbeheerder. Voordat u dit doet is het goed om te weten wat de belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Uw woning dient voor 1 januari 2006 aangesloten te zijn bij de netbeheerder
 • Het isolatiemateriaal dient een Rd-waarde of warmteweerstand van minimaal 1,2 m²K/W te hebben.
 • De isolatie dient geplaatst te worden door een specialist
 • Het betreft enkel isolatie van bestaande vloeren

Buitenmuurisolatie premie

Alleen buitenmuurisolatie wordt hier besproken omdat u voor binnenmuurisolatie helaas geen isolatiepremie krijgt. De premie is € 15 per m² dat geïsoleerd is. Deze premie vraagt u ook aan bij de netbeheerder. De voorwaarden voor deze premie zijn:

 • Uw woning dient voor 1 januari 2006 aangesloten te zijn bij de netbeheerder
 • De isolatie dient geplaatst te worden door een specialist
 • Het betreft enkel isolatie van een bestaande muur

Als u binnen een jaar ook volledig nieuwe ramen met een nieuw schrijnwerk en hoogrendementsglas laat plaatsen krijgt u een extra premie, de combinatiepremie. Deze premie ligt tussen de € 48 en de € 60 per m² met een maximum van € 1.680 tot € 2.100. Ook deze extra premie vraagt u aan bij de netbeheerder.

Isolatie premie - houten huis

Spouwmuurisolatie premie

Bij spouwmuurisolatie wordt uw spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal. Bij deze isolatiemethoden is het ook mogelijk dat u in aanmerking komt voor een premie. Spouwmuurisolatiepremie kan oplopen tot € 6 per m². Deze vraagt u ook aan bij de netbeheerder. De voorwaarden hiervoor zijn:

 • Uw woning dient voor 1 januari 2006 aangesloten te zijn bij de netbeheerder
 • De isolatie dient geplaatst te worden door een specialist
 • Het betreft enkel isolatie van een bestaande muur

Ook wanneer u de spouwmuur laat isoleren, kan u in aanmerking komen voor een combinatiepremie. Deze geldt alleen als u volledig nieuwe ramen en schrijnwerk met hoogrendementsglas laat plaatsen. Deze premie is tussen de € 48 en de € 60 per m² met een maximum van € 1.680 tot € 2.100 of tot 35 m².

Kosten besparen op isolatie?

Isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur in uw huis zeer aangenaam is en dat u minder hoeft te stoken. Doordat u minder stookt, bespaart u kosten op uw energierekening. Dat is natuurlijk altijd fijn, vooral als u bedenkt dat u ook goed bezig bent voor ons kwetsbare milieu. Daarom is het ook begrijpelijk en heel erg fijn dat er meerdere instanties u helpen bij de investering. Maar u moet niet te haastig met de eerste de beste isolatiespecialist in zee gaan. Want het prijsverschil tussen de specialisten loopt uiteen tot wel 40%. Hoe zorgt u er dan voor dat u niet 40% te veel betaald? Door nu ons offerteaanvraagformulier in te vullen en u ontvangt tot 6 gratis en vrijblijvende offertes van betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Dit heeft u in 2 minuten gedaan en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in uw mailbox. Vervolgens legt u ze naast elkaar en u ziet direct welke specialist het voordeligst is voor uw persoonlijke project. Ideaal toch? En van het bespaarde geld kunt u bijvoorbeeld lekker een weekendje weg met uw gezin.

Isolatie premie - vrouw