Dakisolatie verplicht

Wist u dat de Vlaamse regering dakisolatie zo belangrijk vindt dat ze het zelfs willen verplichten? Het streven is dat in 2020 alle daken van woningen voorzien zijn van degelijke isolatie. Benieuwd hoe ze dit willen bereiken en wat dit voor u zal betekenen?

Is dakisolatie verplicht?

In 2020 moeten alle daken van koopwoningen en huurwoningen van isolatie zijn voorzien en vanaf dat moment is dakisolatie verplicht. Dit geldt voor woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Nieuwbouwwoningen die na 1 januari 2006 zijn aangesloten zijn meestal al voorzien van de juiste dakisolatie. Voor alle zelfstandige woningen, zoals een appartement, eengezinswoning of een studio, is dakisolatie verplicht sinds 1 januari 2015. Als u niet over dakisolatie beschikt, dient u deze binnenkort te laten plaatsen. Er zijn verschillende methoden om uw dak te laten isoleren. Deze verschillende methoden verschillen ook in de prijzen. Zo zijn de kosten van een hellend dak isoleren aan de buitenzijde hoger dan een hellend dak isoleren van binnenuit. In de onderstaande tabel staan de gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten dakisolatie:

DakisolatieInvesteringBesparing in m³ gasBesparing Terugverdientijd
Hellend dak, binnenzijde€ 1.000600 m³€ 4003.5 jaar
Hellend dak, buitenzijde€ 4.0001.000 m³€ 6507 jaar
Zoldervloer€ 1.000750 m³€ 4752.5 jaar
Plat dak€ 2.500850 m³€ 5006 jaar

*De investeringen zijn gebaseerd op een dakoppervlak van 76 m² en een zoldervloer oppervlak van 50 m².

U heeft nu een indicatie van wat de kosten zijn van dakisolatie, wat u er mee bespaart en hoe snel u het terugverdiend. Het is dan ook niet gek dat dakisolatie verplicht wordt. Een isolatiespecialist helpt u met de keuze voor de juiste dakisolatiemethode, zo haalt u het meest uit uw dakisolatie. Maar ga niet met de eerste de beste isolatiespecialist in zee. Want het prijsverschil tussen de verschillende specialisten loopt op tot wel 40%! Hoe zorgt u dan dat u niet de hoofdprijs betaald? Gelukkig is dat erg eenvoudig. Door middel van ons offerteaanvraagformulier in te vullen ontvangt u tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes van specialisten bij u in de buurt. Het invullen van het formulier kost slecht 2 minuten van uw tijd en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes ontvangen. U ziet in één oogopslag welke isolatiespecialist de beste deal voor u heeft. Van het geld dat u bespaart kan u bijvoorbeeld een lekker dagje uit met uw gezin.

Dakisolatie verplicht – slaapkamer

Wat is de minimumnorm?

Dakisolatie dient natuurlijk ook aan een aantal normen te voldoen. De isolatie moet een minimale warmteweerstand (Rd-waarde) van 0.75 M² K/W (vierkante meter per Kelvin per Watt) hebben. We begrijpen dat dit misschien moeilijke begrippen zijn, maar gelukkig weten de isolatiespecialisten u hier over te informeren. Als u beschikt over een onverwarmde zolder die niet bewoond wordt, geldt zoldervloerisolatie ook als dakisolatie. Of u voldoet aan de minimumnorm wordt gecontroleerd via het Energieprestatiecertificaat (EPC) en de feitelijk vastgestelde Rd-waarde die op dit certificaat genoteerd dient te worden. Staat er enkel een default-waarde op uw EPC of u beschikt helemaal niet over een EPC, dan zal de woningcontroleur zelf op onderzoek uit gaan en een feitelijk vaststelling over uw dakisolatie noteren. Zorg dus dat u beschikt over een compleet Energieprestatiecertificaat, dat bespaart u en de woningcontroleur tijd en moeite.

Gevolgen als de minimumnorm niet behaald wordt

Maar wat gebeurt er dan eigenlijk als uw woning niet beschikt over dakisolatie met de juiste norm? Dan krijgt u strafpunten. Wanneer u 15 of meer strafpunten toegewezen krijgt, dan heeft u de kans dat u een ongeschiktheidverklaring van de gemeente krijgt. Uw woning is dan ongeschikt verklaart om in te wonen. Dit wilt u logischerwijs voorkomen. Deze strafpunten worden uitgedeeld sinds 1 januari 2015. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen dakoppervlaktes van onder en van boven de 16 m². Daarnaast worden de strafpunten binnen een aantal jaar steeds hoger. In de onderstaande tabel staat het duidelijk weergegeven:

PeriodeStrafpunten voor een dakoppervlak kleiner dan 16 m²Strafpunten voor een dakoppervlak groter dan 16 m²
1-1-2015 t/m 31-12-201713
1-1-2018 t/m 31-12-201939
vanaf 1-1-2020915

Dakisolatie verplicht – dakdekker

Hulp in de vorm van premies

Om te zorgen dat de doelstelling behaald gaat worden, komt de overheid u tegemoet met verschillende dakisolatiepremies en tegemoetkomingen. Dus u hoeft de investering gelukkig niet helemaal zelf te doen. Als uw woning voor 1 januari 2006 is aangesloten bij de netbeheerder krijgt u een premie van € 6 tot € 8 per m² dat u laat isoleren. Daarnaast maakt u ook kans op belastingvermindering over 30% van het factuurbedrag, deze kan oplopen tot € 3.040. Wilt u zowel een nieuw dak plus dakisolatie? Dan komt u in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie deze loopt op tot € 1.250. De investering wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker.

Vindt de beste specialist

Als uw dak nog niet goed geïsoleerd is doet u er dus goed aan om uw dak te laten isoleren door een isolatiespecialist. Het zou namelijk heel zonde zijn als u te veel strafpunten ontvangt omdat uw dak nog niet goed geïsoleerd is. Daarnaast heeft u de investering er zo uit. Als u bijvoorbeeld dit jaar nog uw dak laat isoleren dan heeft u kans dat u de investering al heeft terugverdiend voordat u überhaupt 15 strafpunten kan krijgen. Maar kies niet de eerste de beste specialist. Het prijsverschil tussen de verschillende specialisten loopt namelijk op tot wel 40%. U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor de verplichte dakisolatie. Hoe zorgt u er dan voor dat u niet te veel betaald? Vul ons offerteaanvraagformulier in en ontvang tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes van specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 minuten heeft ons formulier ingevuld en u heeft binnen 2 werkdagen de offertes in huis. Vervolgens vergelijkt u deze offertes met elkaar en u ziet in no time welke deal het voordeligste is. Van het bespaarde geld kunt u bijvoorbeeld een lekker weekendje weg.

Dakisolatie verplicht – vrouw laptop