Dakisolatie premie

Tot wel 25 tot 30 procent van de warmte verlaat uw woning via het dak. Dakisolatie is dan ook een verstandige investering, al helemaal als u in aanmerking komt voor een dakisolatie premie. Ontdek in dit artikel aan welke voorwaarden u en uw woning dienen te voldoen om in aanmerking te komen voor een premieregeling.

Soorten premies en tegemoetkomingen

In Vlaanderen moeten alle daken van woningen en huurwoningen voor 2020 van dakisolatie zijn voorzien. Dit geldt voor woningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Om te zorgen dat deze doelstelling behaald wordt, bieden verschillende instanties een premie of een tegemoetkoming aan, zoals:

 • premie voor dakisolatie
 • belastingvermindering
 • verbeteringspremie

De meeste premies en tegemoetkomingen ontvangt u alleen als de dakisolatie geplaatst wordt door specialisten. Deze specialisten hebben verstand van de premies en tegemoetkomingen en zijn in staat u hierover te adviseren. Als u op zoek gaat naar een isolatiespecialist doet u er goed aan om niet met de eerste de beste specialist in zee te gaan. De prijsverschillen tussen de verschillende specialisten loopt namelijk op tot wel 40%. Gelukkig is te veel betalen eenvoudig te voorkomen. Hoe? Door middel van het offerteaanvraagformulier in te vullen waarmee u tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes ontvangt van specialisten bij u in de buurt. Het invullen kost slecht 2 minuten van uw tijd en binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Vervolgens vergelijkt u deze eenvoudig en kiest u de voordeligste specialist.

Dakisolatie premie -slaapkamer

Dakisolatie premie

Bent u van plan uw dak of zoldervloer te laten isoleren? Dan heeft u een grote kans om in aanmerking te komen van een dakisolatie premie. Een premie voor zoldervloerisolatie krijgt u alleen als het een onverwarmde en onbewoonde zolder betreft. Door middel van een premie wordt het zeer aantrekkelijk om uw dak te laten isoleren want u verdient de investering dan nog sneller terug. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar u aan dient te voldoen om bij de netbeheerder in aanmerking te komen voor een dakisolatie premie. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Uw woning dient voor 1 januari 2006 aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet.
 • Of uw heeft de bouwaanvraag voor 1 januari 2006 ingediend.
 • De netbeheerder moet de aanvraag uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum ontvangen.
 • Het nieuw geplaatste materiaal moet een minimale warmteweerstand (Rd-waarde) van 3,5 m²K/W (vierkante meter per Kelvin per Watt) hebben. De isolatiespecialist zal u hier over informeren.

De dakisolatie premie vraagt u aan via een aanvraagformulier op de website van de netbeheerder. Dit formulier stuurt u vervolgens op met alle gevraagde documenten. De netbeheerder moet uw aanvraag uiterlijk 1 jaar na de factuurdatum ontvangen om in aanmerking te komen voor de premie. De documenten die u moet meesturen zijn de kopieën van alle facturen. Zodra de netbeheerder uw aanvraag goedkeurt, krijgt u bericht hoeveel de premie precies is. Wanneer de premie wordt uitbetaald is afhankelijk van uw situatie. De uitkerende instantie heeft 6 maanden de tijd om het desbetreffende bedrag te storten.

De Rd-waarde bepaald ook hoeveel premie u ontvangt. Hoe hoger de warmteweerstand hoe hoger uw dakisolatie premie is. In de onderstaande tabel staan de premies weergegeven per Rd-waarde als het door een erkende specialist geplaatst wordt:

Rd-waardePremie
Minstens 3,5 m²K/W€ 6 per m²
Minstens 4 m²K/W€ 7 per m²
Minstens 4,5 m²K/W€ 8 per m²

dakisolatie premie – slaapkamer zolder

Belastingvermindering

De overheid helpt u ook om de investering in dakisolatie nog aantrekkelijker te maken. Dit wordt gedaan door middel van een belastingvermindering over 30% van het factuurbedrag. De belastingvermindering heeft een maximum van € 3.040. Er zijn echter een aantal voorwaarden waar u aan dient te voldoen om te genieten van belastingvermindering.

 • Het moet een een gebouw met een woonfunctie betreffen.
 • Uw woning dient minimaal 5 jaar in gebruik te zijn als woning wanneer de werkzaamheden van start gaan.
 • De dakisolatie moet geplaatst worden door een aannemer of isolatiespecialist.
 • De warmteweerstand (Rd – waarde) van het isolatiemateriaal moet minimaal 2,5 m²K/W zijn.

Heeft u een onverwarmde zolder die niet als leefruimte fungeert? Dan komt u ook in aanmerking voor de belastingvermindering als u uw zoldervloer laat isoleren.

De aanvraag voor belastingvermindering dient u in op uw belastingaangifte. De betalingsdatum bepaald voor welk inkomstenjaar de factuur ingedient moet worden. Er is een aparte rubriek voor belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven in de belastingaangifte. U dient wel zelf de berekening te maken dus u meldt niet het hele factuurbedrag maar 30% van dit bedrag.

Dakisolatie premie – dakdekker

Verbeteringspremie

Als u dakisolatie combineert met het renoveren van uw dak dan komt u in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. De voorwaarden waar u aan moet voldoen zijn:

 • U bent bewoner van uw eigen woning of u bent een verhuurder van een woning.
 • Als bewoner heeft u geen hoger inkomen dan € 29.000 bruto per gezin.
 • Als verhuurder heeft u geen hoger inkomen dan € 57.990 bruto samen met uw wettelijke samenwoonpartner.
 • De desbetreffende woning dient minstens 25 jaar oud te zijn.
 • De woning moet in het Vlaamse gewest liggen.

Aan de hand van de ingediende factuur wordt de verbeteringspremie berekend. De factuur mag op het moment van aanvragen niet ouder zijn dan 1 jaar en moet op de naam van de aanvrager staan. Het bedrag ligt vast per bouwonderdeel. Het bedrag voor dakwerken is maximaal € 1.250 per factuur.

De verbeteringspremie vraagt u aan nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Voeg dan alle facturen en het aanslagbiljet van de personenbelasting over uw inkomsten van de afgelopen 3 jaar toe. U doet dit door middel van een aanvraagformulier voor eigenaar-bewoners in te dienen bij de Vlaamse overheid. De beslissing wordt binnen 3 maanden gemaakt en de uitbetaling ontvangt u 3 maanden na de acceptatie van uw aanvraag.

Vindt de voordeligste specialist voor u klus

Er zijn dus vele premies en tegemoetkomingen waar u wellicht voor in aanmerking komt als u uw dak laten isoleren. Daarnaast hoeft u minder te stoken wat zowel goed voor uw portemonnee als het milieu is. Kortom, het is verstandig om uw dak te laten voorzien van goede isolatie. Maar doe dit niet te overhaastig door in zee te gaan met de eerste de beste isolatiespecialist. Het prijsverschil tussen de verschillende specialisten loopt namelijk op tot wel 40%. Het is gelukkig zeer eenvoudig om te zorgen dat u niet te veel betaald. Vraag gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van isolatiespecialisten bij u in de buurt. Binnen 2 minuten heeft u het aanvraagformulier ingevuld en binnen 2 werkdagen ontvangt de gratis en vrijblijvende offertes. Vervolgens vergelijkt u deze met elkaar en heeft u in no time de voordeligste specialist gevonden.

Dakisolatie premie – vrouw laptop