Dakisolatie

Wist u dat 25 tot 30 procent van de gestookte warmte uw woning verlaat via uw dak? Ik hoor u denken: hoe is dit mogelijk en wat kan ik hier aan doen? Dakisolatie is de oplossing. Lees hier meer over de prijzen en de mogelijkheden van dakisolatie.

Hoeveel kost dakisolatie?

Als u geen nieuwbouwhuis heeft, beschikt uw woning waarschijnlijk niet over dakisolatie. Het is dan een goed idee om dakisolatie te overwegen. Maar liefst 25 tot 30 procent van de warmte verlaat uw huis namelijk via het dak. Dakisolatie is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee want u bespaart hierdoor elk jaar flink op uw energierekening. Wat de prijzen voor de verschillende soorten dakisolatie zijn, is te vinden in de onderstaande tabel. Ook vindt u in de tabel gemiddelde besparingen en de terugverdientijd van uw investering.

Type dakPrijs per m² (incl. plaatsing en btw)PrijsindicatieGemiddelde besparing energiekosten per jaarTerugverdientijd investering
Hellend dak (76 m²), onverwarmde zolder€ 13 - € 20€ 1.000 - € 1.500€ 4003.5 jaar
Hellend dak (76 m²), verwarmde zolder€ 50 - € 65€ 4.000 - € 5.000€ 6507 jaar
Hellend dak (52 m²), zoldervloer€ 20 - € 26€ 1.000 - € 1.350€ 4752.5 jaar
Plat dak (50 m²)€ 50 - € 70€ 2.500 - € 3.500€ 5006 jaar

Zoals u in de tabel ziet, is het ook mogelijk om uw zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Dit doet u alleen als u over een onverwarmde zolder beschikt. Bij een verwarmde zolder heeft zoldervloerisolatie geen nut omdat de verwarmde lucht vervolgens alsnog ontsnapt via het dak. Daarnaast kunt u ook premies/subsidies ontvangen voor het plaatsen van dakisolatie. Door middel van deze premies verdient u de investering nog sneller terug. Naast de prijsverschillen tussen de verschillende isolatiemethoden, verschillen de prijzen tussen de verschillende dakisolatiespecialisten ook flink. De prijsverschillen lopen op tot maximaal 40%. Door dit feit is het verstandig om niet met de eerste de beste dakisolatie specialist in zee te gaan, grote kans dat u dan te veel geld betaalt. Voorkom dit en vraag hier tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende offertes aan. Het invullen van offerteformulier kost slechts 2 minuten van uw tijd. Deze offertes van verschillende specialisten bij u in de buurt ontvangt u binnen 2 werkdagen. U maakt vervolgens rustig de keuze tussen de verschillende mogelijkheden.

Dakisolatie - slaapkamer

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie is in 2015 een hele slimme investering zowel voor uw portemonnee, wooncomfort en het milieu. We beschrijven de isolatiemethoden van de 2 meest voorkomende daken in België:

  • het platte dak
  • het hellende dak

Deze twee soorten daken vergen allebei een totaal verschillende aanpak voor het aanbrengen van dakisolatie. Er zijn verschillende materialen waarmee de verschillende typen daken worden geïsoleerd. Deze materialen zijn:

  • glaswol
  • EPS
  • PIR
  • PUR

Mogelijkheden isoleren plat dak

Een plat dak is op 2 manieren te isoleren. De eerste mogelijkheid is om het dakisolatiemateriaal te plaatsen onder de dakbedekking. De tweede mogelijkheid is logischerwijs het plaatsen van het isolatiemateriaal op uw huidige dakbedekking. Dakisolatie onder de dakbedekking is qua isolatiewaarde het beste. Op het moment dat u uw oude dakbedekking gaat vervangen is dat een ideaal moment om ook meteen te isoleren. Als uw huidige dakbedekking nog niet aan vervanging toe is dan isoleert u op uw huidige dakbedekking. Deze isolatie bestaat uit isolatieplaten die waterafstotend zijn. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal wegwaait of beschadigd raakt, worden er vaak tegels of grind op geplaatst.

Dakisolatie - plat dak

Dakisolatie op een hellend dak

Een hellend dak wordt ook geïsoleerd op 2 verschillende manieren. Het hellende dak kan geïsoleerd worden aan zowel de buitenzijde als de binnenzijde. Het isoleren aan de buitenzijde van het dak zorgt voor de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Aangezien hiervoor eerst uw huidige dakbedekking tijdelijk verwijderd moet worden, kost deze methode meer arbeid en dus geld. Door het arbeidsintensieve proces is deze variant duurder dan de tweede isolatiemethode. Daarom is isoleren via de buitenzijde zeer aan te raden als u van plan bent een nieuw dak te laten plaatsen. Isoleren via de binnenzijde is een eenvoudigere klus en dit merkt u dan ook in de prijs en werktijd. Het dak wordt geïsoleerd door isolatiemateriaal tussen het dakbeschot en de beplating te plaatsen. De isolatiewaarde van deze variant is wel lager dan het isoleren aan de buitenzijde van het dak.

Dakisolatie – slaapkamer

Glaswol

Dit materiaal is één van de meeste gebruikte isolatiematerialen en is goed te gebruiken voor hellende daken en voor de zoldervloer. Glaswol is relatief goedkoop en heeft een goede isolatiewaarde. Om met glaswol uw dak te isoleren moet er een onderdak aanwezig zijn. Vervolgens moet er een dampscherm over de glaswol geplaatst worden zodat het glaswol geen vocht uit de ruimte opneemt.

EPS

EPS wordt zowel gebruikt voor platte daken als hellende daken. Dit materiaal kan geplaatst worden in de vorm van platen of als parels. Het heeft een hoge isolatiewaarde omdat het grotendeels uit lucht bestaat. Als er gezorgd wordt dat lucht niet vrij kan stromen is lucht een goede isolator, en EPS zorgt hiervoor. EPS bestaat namelijk uit stilstaande lucht in gesloten kleine belletjes waardoor de lucht niet vrij komt. Daarnaast is het 100% recyclebaar en zeer milieuvriendelijk.

PIR

Deze vorm van dakisolatie is te gebruiken als isolatie voor hellende en platte daken. Dit materiaal heeft de hoogste isolatiewaarde, is vochtwerend en zeer brandveilig. Het is wel moeilijk te vormen doordat het zeer hard is, daarnaast is het milieuonvriendelijk.

PUR

PUR kan in de vorm van schuim of platen worden gebruikt als dakisolatie voor hellende en platte daken. PUR isolatieplaten zijn uit zichzelf al vochtafstotend door de dampremmende laag die ze bevatten. Het gespoten schuim sluit alle kieren en gaten af zodat het zeer isolerend werkt.

Dakisolatie – isoleren

Onverwarmde zolder? Isoleer uw zoldervloer

Als u een onverwarmde zolder heeft, is het de voordeligste keuze om uw zoldervloer te laten isoleren. De warmte verdwijnt dan niet onnodig naar de zolderruimte, waardoor je minder hoeft te verwarmen en dit bespaart u kosten. Ook is het isoleren van uw zoldervloer een zeer goedkope manier om uw dak te isoleren. Hoe de zoldervloer wordt geïsoleerd ligt aan het soort zoldervloer dat u heeft. Heeft u bijvoorbeeld een zoldervloer van massief beton? Dan wordt het isolatiemateriaal hier gewoon overheen geplaatst. Heeft u echter een zoldervloer met houten kepers? Dan wordt het isolatiemateriaal in de ruimtes die tussen de houten kepers zitten geplaatst.

Voordelen van dakisolatie

Warmte stijgt op en daarom verlaat een groot deel van de warmte uw huis via het dak. Met dakisolatie zorgt u ervoor dat deze opstijgende warme lucht langer blijft hangen. Dit heeft dus een positieve invloed op uw wooncomfort en gezondheid. Door middel van isolatie heeft u namelijk minder kans op schimmels die luchtweginfecties kunnen veroorzaken. Dakisolatie is ook goed voor het milieu, want u stookt minder waardoor u gemiddeld € 400 per jaar aan stookkosten bespaart. Kortom een win-win situatie.

Vind de beste prijs

Door middel van dakisolatie bespaart u op uw energiekosten, verbetert uw wooncomfort en draagt u bij aan een beter milieu. Als klap op de vuurpijl ontvangt u misschien zelfs een premie/subsidie wat natuurlijk een positieve invloed heeft op de terugverdientijd van de investering. Daarnaast doet u er zeer goed aan om verschillende dakisolatie specialisten bij u in de buurt met elkaar te vergelijken. De prijzen die de specialisten hanteren lopen namelijk flink uiteen, vaak tot wel 40%! Vraag daarom vandaag nog gratis en vrijblijvend offertes aan van dakisolatie specialisten bij u in de regio. Het invullen van het aanvraagformulier kost 2 minuten van uw tijd. U ontvangt dan binnen 2 werkdagen tot maximaal 6 offertes van verschillende specialisten. Zo ziet u meteen welke dakisolatie specialist het beste aanbod voor u heeft.

Dakisolatie – vrouw laptop