Ongedierte versus isolatie

Vanaf het moment dat men is begonnen met het isoleren van huizen is er een strijd gaande tussen het isolatiemateriaal en ongedierte zoals knaagdieren en insecten. Consumenten maken zich daarom zorgen over de duurzaamheid van hun isolatie. Maar hoe staat het momenteel met de strijd? En moeten de consumenten zich terecht zorgen maken?

Ongedierte versus isolatie

Ongedierte komt het snelst af op materialen van natuurlijke oorsprong en materialen in een soepele verpakking zoals wol. Daarnaast is het eetbare karakter een ander groot gevaar voor uw isolatie. Het ongedierte ziet het isolatiemateriaal dus als eten of een lekker zacht of warm plekje om bijvoorbeeld een muizenfamilie te beginnen. Maar u wilt natuurlijk geen muizenfamilie tussen  bijvoorbeeld uw spouwmuurisolatie, want als gebeurd dan bent u nog verder van huis.

Gelukkig wordt deze strijd niet vanuit één kant gestreden. Want de fabrikanten, isolatiespecialisten en u zelf hebben de strijdbijl nog lang niet begraven en doen er alles aan om de vijand zo min mogelijk ruimte te geven. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van minerale wol en chemisch geproduceerde isolatiematerialen, ongedierte ziet deze niet aan voor eten. Maar natuurlijke materialen wel en daarom worden de korrels en vezels die minder eetbaar zijn zorgvuldig geselecteerd. Ook wordt er bijvoorbeeld boorzout gebruikt als stof om de isolatie minder aantrekkelijk te maken. Zo staat het ongedierte op een duidelijke achterstand.

Maar de strijd is nog niet gestreden. Want wat kan er gedaan worden tegen het ongedierte dat het isolatie als schuilplaats ziet? De strategie hiervoor is om hard isolatiemateriaal of stevig samengeperst isolatiemateriaal te gebruiken. Zo krijgt de vijand zeer weinig ruimte. Daarnaast kunnen er aanvallen afgeslagen worden door de isolatie af te schermen. Dan wordt er tijdens de plaatsing nauwkeurig gekeken dat er geen toegang meer is naar het isolatiemateriaal.

We kunnen gelukkig concluderen dat isolatie de winnende partij is in deze strijd die al jaren voortduurt. U als consument hoeft zich daarom geen zorgen te maken over uw isolatie.

Rate this post