100% natuurlijke hennep isolatie

Het isoleren van uw woning wordt vaak gedaan met chemische isolatiematerialen zoals PIR of PUR. De productie hiervan is schadelijk voor het milieu. Gelukkig zijn er ook isolatiematerialen die duurzame en natuurlijke eigenschappen hebben. Dit kan bijvoorbeeld met een plantje die voor ons alle bekend is: hennep. Lees verder en ontdek de voordelen van duurzame hennep isolatie.

Wat voor materiaal is het?

Het materiaal is op verschillende manieren te verkrijgen, in rollen, dekens of platen in verschillende diktes. Het materiaal wordt vervolgens gebruikt om daken, vloeren of muren te isoleren. Het hennep isolatiemateriaal kan je zelf verkrijgen bij de isolatie speciaalzaken en vervolgens kan je het zelf plaatsen, of u laat het door een isolatiespecialist uitvoeren. De vezels en de harde schil van de plant moeten soms wel ondersteund worden door steunvezels. Dit zijn bijvoorbeeld vezels uit maismeel of zetmeel, dit wordt gedaan om het drukvaster te maken. Dit is bijvoorbeeld handig voor het isoleren van een plat dak.

Hennep isolatiemateriaal

Hennep groeit als kool

Hennep is een plant die voor veel doeleinden wordt gebruikt en dus ook als duurzaam isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van de vezels en harde stukken schil en fungeert uitstekend als isolatiemateriaal. Wat zeer interessant is, is dat hennep zeer snel groeit. Hennep is namelijk officieel een onkruid en we weten allemaal hoe een tuin eruit kan zien na 2 weken vakantie. Hennep kan meerdere malen per jaar geoogst worden want de plant groeit tot maar liefst 4 meter in slechts 100 dagen tijd zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken! Dit resulteert in een 100% natuurlijk productieproces. Tijdens het groeien zuivert hennep de lucht, dit door grote hoeveelheden CO2 om te zetten in zuurstof.

hennep blad

Voordelen

Naast dat hennep goed voor het milieu is, heeft hennep isolatiemateriaal nog meer voordelen;

  • zeer weinig energie nodig tijdens de productie

De wekelijkse regenbui is al meer dan voldoende om dit fijne ‘onkruid’ te laten groeien.

  • hoge vochtweerstand

Planten, bomen en struiken hebben over het algemeen uitstekende vochtabsorberende eigenschappen. Hennep is hier geen uitzondering op. Door deze waardevolle eigenschap zullen er geen vochtproblemen in de isolatie ontstaan.

  • zeer goede geluidswerende eigenschappen

U houdt niet alleen de warmte binnen maar u zal met hennep isolatie ook minder last hebben van geluid buitenaf.
schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen
In natuur hebben organismen allemaal de eigenschap om zich te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Hennep heeft dit ook waardoor ook de isolatie hier minder gevoelig voor wordt. Want door vochtophopingen tussen het isolatiemateriaal kan schadelijke schimmel ontstaan.

  • hennep isolatie is geurloos

Er wordt nog wel eens beweert dat hennep als isolatiemateriaal een sterke geur heeft. Dit is echter een fabeltje. Voor het isolatiemateriaal worden enkel de mannelijke planten gebruikt, deze verspreid in tegenstelling tot de vrouwelijke (illegale) variant totaal geen eigenaardige geurtjes. dan de eigenaardige geur van bloeiende vrouwelijke planten.

Rate this post